5 častých chýb pri prenájme nehnuteľnosti

Prenájom nehnuteľností sa na prvý pohľad môže zdať ako jednoduchá vec. Kúpiš byt, nájdeš podnájomníka, ktorý platí mesačný nájom a vybavené. Bohužiaľ, nie vždy je to také ružové. Ak zvažuješ prenajať svoju nehnuteľnosť, je vhodné zamyslieť sa ako to spraviť čo najlepšie a vyvarovať sa nepríjemnostiam skôr než nastanú.

Pozrime sa preto dnes na niektoré z chýb prenajímateľov, ktoré ti môžu zanechať horkú pachuť na jazyku a celý proces znepríjemniť.

Prenajímanie bez depozitu

Len odvážlivec dnes nepožaduje zálohu. Štandardom v našich končinách je zabezpešenie zálohou vo výške jedného nájomného, avšak už len pár kilometrov na západ od Bratislavy, sa veľmi často môžeme stretnúť so zálohou vo výške 2-3 x nájomného. Samozrejme, vysoliť pri prenájme 2 izbového bytu za 600 eur naraz 1x platbu, 3x výšku nájomného a eventuálne poplatok realitnej kancelárii - takže dokopy 3000 eur je až šialená predstava pre väčšinu slovákov.

Picture of the property

Dôležité je uvedomiť si, akú nehnuteľnosť a v akom stave prenajímaš. Zvoliť vhodné vybavenie do bytu na prenajímanie je taktiež trochu umenie. Prenajímaš starý, nezariadený byt s umakartovým jadrom, ktoré by už beztak potrebovalo rekonštrukciu a v kuchyni máš 10 ročnú chladničku? Samozrejme, aj tam sa ešte dajú zašpiniť steny, ale celkové náklady na opravu sa asi nevyšplhajú na žiadne dramatické číslo, ak by tam podnájomník aj niečo poškodil. Na druhej strane, ak prenajímaš krásny byt v novostavbe, plne vybavený najmodernejším nábytkom s novou kuchyňou, vodným matracom a koženou sedačkou, je na mieste zvážiť vyššiu zálohu. Zničené veci môžeš často objaviť až keď prídeš na kontrolu po tom, ako nájomník odíde a ak to aj budeš mať uvedené v zmluve, ďalšie peniaze už z neho nikdy nemusíš vytiahnuť… Neočakávaný odchod nájomníka bez dodržania výpovednej lehoty, môže taktiež spôsobiť výpadok nájmu s ktorým počítaš a jediné čo potom môžeš využiť, je nevrátenie depozitu.

Nevhodne zvolená výška nájomného

Nemala by byť ani príliš nízka, ani príliš vysoká. Netreba zabúdať, že nehnuteľnosť bude potrebné časom opravovať a udržiavať. Vyššie spomenuté vybavenie bytu, ktoré môže byť drahé sa predsa len aj pri šetrnom zaobchádzaní časom opotrebuje a raz ho budeš musieť meniť. Aj tieto skutočnosti je dôležité zvážiť pri určovaní ceny nájomného.

Predtým než budeš prenajímať svoj byt, pozri si ceny bytov podobného charakteru v lokalite, kde byt ponúkaš. Takto získaš najjednoduchšie prehľad o cenách prenájmov, aby si nemal zbytočne dlho neobsadený byt. Potom už len zváž ako dobre vybavený je tvoj byt a čo nájomníkom ponúkaš za tú sumu “navyše”.

A prečo sa nesnažiť za každú cenu o čo najvyššie nájomné? Veď ak zaplatia… Áno, dá sa nad tým takto premýšlať, ale v takomto prípade je treba počítať s tým, že budeš musieť často striedať obsadenie bytu - možeš tak s vyššou pravdepodobnosťou naraziť aj na zlých podnájomníkov a častejšie budeš mať výpadok príjmu na nejaké obdobie. Mať niekoho kto je slušný, pravidelne platí bez komplikácií a bez potreby riešiť nového nájomníka každý rok je niekedy na nezaplatenie - ak s prenájmom nie je starosť, vtedy je to ten pravý pasívny príjem.

Nedostatočné “preverenie” potenciálneho nájomníka

Každému kto prenajíma byt je snáď jasné, že môže vychytať neplatiča, bordelára či takzvaného škrečka. Niektoré veci sa dajú overiť obtiažne, ale na niektoré existujú verejné zoznamy, kde si časť informácií môžeš overiť. Tými sú napríklad register dlžníkov a sociálne siete – Facebookový, Instagramový či LinkedIn profil ti môžu dať lepší prehľad o tom, komu sa chystáš byt prenajať.

A aby sme tieto možnosti rozšírili, prinášame ti Black/White list, kde môžeš pridať hodnotenie svojho nájomníka a podeliť sa tak s ďalšími “landlordmi” o svoju skúsenosť.

Nesprávne formulácie v popise inzerátu

Ak chceš byt prenajať, nezabudni do inzerátu napísať všetko čo ponúkaš ty, či samotný byt. Poloha v rámci mesta, fitko či potraviny 100 m od bytu, slnečný balkón, či možnosť mať zvieratko (a aj aké - len rybičky, alebo aj psa) to všetko potenciálnych nájomcov zaujíma, a ak tie informácie majú hneď bez toho aby museli hanblivo obvolávať majiteľov či hodinu googliť. Záujem o tvoj byt môže exponenciálne narásť!

Nízka kvalita fotografií/zle nafotený byt

Tak ako na online zoznamke, aj v oblasti realít, dobré a kvalitné fotografie spravia svoje. Ak chceš byt rýchlo prenajať, daj si na fotkách záležať, byt pekne vyčisti a nefoť ho v stave kedy má predošlý nájomca rozťahané veci po polke bytu. Nehnuteľnosť tak prenajmeš omnoho rýchlejšie.. Ak už nájomcov častejšie striedaš, maj stále uložené fotky, poprípade celý inzerát len archivuj, aby si to nemusel riešiť o pár mesiacov zase :)

Samozrejme ani preháňať sa nemá. Ten pocit, keď si myslíš, že ideš na rande s nádhernou ženskou, či vymakaným borcom a naživo ho ani nespoznáš nie je vôbec príjemný a mohol by viesť iba k zbytočným obhliadkam, kedy stratíš čas ty aj záujemca a nového nájomcu ti to neprinesie. Takže fotky pekné, kvalitné ale realistické.

Na čo ďalšie si dávaš pozor ty? :)

Jaroslav Ilčišák  •  1.2.2023