Ako vybaviť byt určený na prenájom?

V súvislosti s vybavením bytu na prenájom sa objavuje mnoho otázok. Túto otázku si kladú mnohí majitelia nehnuteľností, ktorí s prenájmom začínajú. Tí ktorí majú byt vybavený tento problém spočiatku neriešia, môžu sa ale stretnúť s tým, že nábytok ktorým je byt vybavený nevyhovuje nájomcom. Naopak nevybavený byt pre nájomcu predstavuje dalšie náklady, ktoré mu nemusia vyhovovať, keďže pri vybavovaní nájmu je potreba tieto náklady riešiť nárazovo a niekto radšej zaplatí o 15 eur mesačne na prenájme viac.

Ako sa k tomu teda postaviť? Čo pri tom zvažovať?

Tak v prvom rade - Zariadený alebo nezariadený

Základné vybavenie by mal obsahovať každý prenajímaný byt - chladnička, práčka a skrinka v kúpeľni. Ich absencia môže potenciálnych nájomcov odradiť, pretože je to vybavenie ktoré je často potrebné od prvého dňa kedy sa človek niekam nasťahuje a zároveň ich cena nebýva nízka - takže pre nájomcu predstavuje ďalšie náklady, ktoré s nájmom musí niesť.

Picture of the property

Posteľ s matracom a základné skrinky, prípadne kuchynský stôl so stoličkami - taký širší základ, mnohí preferujú (a hlavne ak aj nejak vypadajú a nie sú staré a zničené). Sú však aj takí, ktorí si chcú byt vybaviť sami, pretože sa cítia lepšie ak si to vyskladajú podľa seba, prípadne majú špeciálne nároky na tvrdosť matraca a pod.

Ďalšie detaily ako je gauč/stolík pod televízor prípadne aj televízor, konferenčný stolík a pod. sú veci, ktoré niekedy potešia no rozhodne nie sú nutnosťou a málokedy vedú k tomu, že by si podnájomca nechcel kvôli tomu byt prenajať. Preto to nie je potreba nijak zvlášť riešiť a je úplne v poriadku to nechať v réžii podnájomníka

Cieľová skupina nájomníkov/lokalita

Zamysli sa nad tým, kto budú s najvyššou pravdepodobnosťou tvoji nájomníci. Ovplyvňuje to, aké vybavenie bytu bude najvhodnejšie. Byt neďaleko fakulty v študentskom meste má vysokú pravdepodobnosť obsadenia študentmi. Ak budú nájomníci na 95% študenti, je vhodné investovať do praktického a lacného nábytku.

Študentov už z princípu odmietaš? Ak si rozhodnutý, že byt prenajmeš len kľudnému milému páru, ktorý bude (snáď) bezproblémový, kúp kľudne už aj kvalitnejšie veci ktoré dlhšie vydržia a budú na “rodinný” život príjemnejšie a dobre vyzerajúce. Malé riziko, že vychytáš niekoho nevhodného tam je síce vždy ale v takomto prípade je väčší predpoklad, že nebudú chcieť po pol roku odchádzať, striedať sa a bude aj im trochu viac na daných veciach záležať, pretože tam predsa len budú bývať oni a málokto chce bývať v zničenom byte.

Byt je v centre mesta či v luxusnej štvrti? Ak už vopred vieš, že prenajímaný byt patrí medzi najlepšie lokality a bude beztak drahý, tých pár eur navyše sa často stratí a nájomníci na to už v týchto sumách často až tak nehľadia - pekné vybavenie bytu začína dávať zmysel, aby tvoj prenájom medzi ponukami vynikol :)

Drahé vybavenie/Luxusný nábytok

Vybaviť prenajímaný byt nadštandardne, super drahým nábytkom v zásade nikomu nedoporučujeme. Bohužiaľ v tomto platí “Z cudzieho krv netečie” a na zariadenie prenajímaného bytu málokto dáva väčší pozor. Aj preto, že treba počítať potom s kratšou životnosťou bude potreba takéto zariadenie preniesť do ceny prenájmu, poprípade zvýšenia zálohy, čo nám síce možno prinesie bonitnejších klientov - to ale automaticky neznamená že sa k tvojmu prenájmu budú správať lepšie, niekedy práve naopak. Aj z 5 hviezdičkových hotelov je známe, že niektorí klienti majú pocit, že ak už za to platia majú nárok na čokoľvek.

A ak od začiatku posledného odseku premýšľaš že si protirečíme s tým pred ním o luxusnej štvrti - mysli na to, že pekné ale nemusí byť automaticky luxusné a drahé aj keď tá cena už potom je vyššia :) Pekný nábytok samozrejme ale môže záujemcov prilákať.

Klimatizácia

Pri prenájme bytu môže byť klimatizačná jednotka jedným z prvkov, ktorý môže rozhodnutie nájomníka ovplyvniť. Ak je v byte klimatizácia, zvyšuje to jeho hodnotu a atraktivitu pre nájomníkov, prevažne v teplejších, južnejších častiach Slovenska. Dôležitým prvkom, ktorý je nutné zvážiť, sú dodatočné a prevádzkové náklady - elektrina a pravidelná údržba, ktorú by klimatizačná jednotka mala mať. Ak už klimatizačnú jednotku kupuješ, je potrebné zvážiť vhodný typ do daného priestoru - niektoré jednotky sú výkonnejšie, ale náklady na prevádzku môžu narásť do nepekných súm. Iné sú úspornejšie ale menej výkonné.

Ak už sa teda pre zabezpečenie klimatizácie nájomníkovi rozhodneš, je vhodné riešiť v rámci nájomnej zmluvy náklady na elektrinu a zdroje samostatne - či už možným doplatkom z ročného vyúčtovania, alebo prepisom elektriny na nájomníka. Vyhneš sa tým možnému riziku z neočakávaných nákladov, ktoré by nepríjemne prekvapili.

Aby sme sa vyhli “product placementu” nepridávame žiadne konkrétne návrhy, no ak máte pre ostatných konkrétne návrhy, či už nábytku alebo klimatizačnej jednotky s ktorou ste spokojní - neváhajte a do diskusie či komentárov na sociálnych sieťach nám ich pridajte a poradte ostatným!

Jaroslav Ilčišák  •  1.4.2023