Ako nájsť lacné bývanie v Bratislave v roku 2024?

Nechaj ma hádať. Buď prichádzaš za prácou, alebo budeš v Bratislave študovať a s údivom sa pozeráš na ceny bývania. Áno, nech prichádzaš z akejkoľvek časti Slovenska, bratislavské ceny bývania ťa pravdepodobne šokujú. 🤯 Slovné spojenie “lacné bývanie v Bratislave” je totiž oxymoron. Prinášame ti však zopár praktických tipov, ako nájsť tie najlepšie ponuky.

Základom preto, aby si si našiel to najlepšie bývanie je mať prístup k čo najväčšiemu množstvu ponúk. Ako sa dostať k čo najväčšiemu množstvu ponúk?

1. Pridaj svoj inzerát

Vďaka nemu sa môžeš dostať aj k nezverejneným ponukám. Krátky skutočný príbeh namiesto dlhého vysvetľovania: Kamarát pridal inzerát, v ktorom zverejnil svoju fotografiu a popis, že slušný pracujúci nefajčiar hľadá prenájom. Ozval sa mu starší manželský pár, ktorý mal 2 izbový byt vo vynikajúcej lokalite a chceli ho prenajať. Získal tak celý byt pre seba za cenu, ktorú sme mu všetci závideli.

2. Sleduj portály s ponukami

U nás na portáli prenájmu sa špecializujeme práve na nájomné bývanie a spolubývanie. Určite však sleduj viacero portálov - stačí si cez google vyhľadať kľúčové slovné spojenia ako “prenájom v Bratislave” alebo “spolubývanie” a nájdeš ďalšie platformy.

3. Pridaj sa do FB skupín

Vo facebookových skupinách zameraných na hľadanie bývania v Bratislave to žije. Sú to miesta, kde sa ľudia často snažia nájsť spolubývajúceho alebo nájomníka, takže v nich môžeš nájsť množstvo zaujímavých ponúk. Skús sa pridať napríklad do skupiny Prenájom a spolubývanie Bratislava.

Na čo sa pripraviť?

Ak hľadáš lacné bývanie, rovno zabudni na novostavbu. V roku 2024 sa ceny prenájmu 1 izbových bytov v novostavbách ako Guthaus, či SkyPark pohybujú od 750 eur vyššie (nájom + energie). Je možné, že si na začiatok nebudeš môcť dovoliť ani celý byt iba pre seba. Nezúfaj, určite si časom v tejto výkonnej Bratislavskej ekonomike prilepšíš. 😃 Riešením pre skromné začiatky vie byť zdieľané bývanie, kde sa za menšiu izbu vieš dostať aj pod 200 eur.

Hľadanie bývania s malým rozpočtom je v Bratislave náročné a pravdepodobne si vyžiada prijatie nejakých kompromisov ohľadom lokality a úrovne bývanie. Najťažšie je hľadanie bývania pred začiatkom semestra a tesne po jeho začiatku, pretože dopyt po bývaní v tomto čase výrazne prevyšuje ponuku. Moja rada na záver teda znie, že ak potrebuješ bývanie práve od septembra, nenechávaj si to na poslednú chvíľu a ak nájdeš niečo čo ti vyhovuje, rovno to zober.

Adam Ilčišák  •  1.1.2024